Cand ne gandim la idei de afaceri profitabile, ne vin in minte tot felul de planuri marete care sa schimbe lumea. Exista insa si o alta categorie de idei de afaceri, cele atat de stupide, incat nu ti-ai imagina ca ar fi in stare sa faca vreun ban.

Si totusi, unele dintre ele ajung sa faca milioane de dolari anual, facandu-te sa pui la indoiala viitorul luminos al omenirii:

1. iFart - o aplicatie de iPhone lansata in octombrie 2008 care, in numai 2 luni de la lansare, a ajuns la incasari de 10.000$/zi. De-a dreptul suprinzator tinand cont de utilitatea ei: aplicatia este un generator de … sunete flatulente, punand la dispozitia utilizatorilor – pentru pretul de 0.99$ – o gama de peste 26 de zgomote caracteristice. Sa mai zica cineva ca o afacere de succes porneste de la o nevoie a pietei! Vorba unui prezentator american, “daca americanii ar dona sumele pe care le platesc pentru iFart, Haiti ar fi salvat“.

2. Farmville – Jocul social care a transformat o gramada de corporatisti in impatimiti ai recoltelor si hambarelor aduce anual 700 milioane de dolari in buzunarele companiei care l-a creat. E drept, nu este singurul generator de venituri al companiei, Zynga avand in portofoliu si alte jocuri sociale. Chiar si asa, agricultura pe Facebook se dovedeste a fi mai profitabila decat cea reala.

3. MillionDollarHomepage – Un exemplu ultramediatizat si ultraclonat, cel al pustiului de 21 de ani care s-a apucat sa vanda pixeli cu 1$ bucata. In mai putin de un an, tanarul a reusit sa incaseze 1 milion de $.

 

4. ICanHazCheeseburger - Daca v-ar fi spus cineva ca vrea sa faca un site cu poze cu pisici dolofane, i-ati fi dat vreo sansa de succes? Si totusi, cei 2 fondatori ai Icanhascheezburger.com au vandut site-ul in 2007 pentru suma de 2 milioane de $.

5. GeesePoliceInc.com – In sfarsit, un business pornit de la o nevoie a pietei, aceea de … a alunga gastele. Nu e un scop la fel de nobil ca pacea in lume sau eradicarea foametei, dar i-a adus proprietarului o cifra de afaceri de 2 milioane de $ in 2000. Business-ul rezista pe piata de peste 15 ani si s-a extins recent si printr-un sistem de franciza.

6. Doggles.com – Producatori de ochelari de soare pentru caini. Profit anual? 5 milioane de dolari.

7. LaserMonks – Ce legatura este intre calugari si cartusele de imprimanta? Se pare ca una destul de buna, pentru ca afacerea calugarilor de umplere cartuse a raportat incasari de 5 milioane $ in 2006.

8. SantaMail.com – Cat ati plati pentru o scrisoare semnata de Mos Craciun, care are stampila unui oficiu postal de la Polul Nord? Un american de 37 de ani s-a gandit ca n-ar fi o idee rea sa ceara 10$ pentru o scrisoare. Clientii i-au dat dreptate pentru ca, la doar un an de la lansarea afacerii, a ajuns sa trimita anual peste 300.000 de scrisori.

9. SomethingStore.com – Un magazin online unde faci plata, fara a sti ce produs urmeaza sa primesti. O afacere mai tanara, care in 2009 a inregistrat o CA de 250.000$.

10. RedneckAndSingle.com – O posibila varianta romaneasca a site-ului ar putea fi “cocalar-caut-suflet-pereche.ro”. Pana in prezent, a reusit sa stranga peste 18.000 de membri care achita o taxa anuala de 100$.

Ideile de afaceri traznite nu sunt o inventie a internetului, in offline avem deja afaceri cu apa imbuteliata (considerata a fi una dintre cele mai mari lovituri de marketing din toate timpurile), oua stricate, pamant pe luna si multe altele. In caz ca ideea unui business clasic va plictisea, acum vedeti ca exista si alternative neconventionale; cat de viabile, nu comentam.